Frica este un beneficiu?

Frica este o emotie inconstienta ce apare ca raspuns la o amenintare. Frica este un element indispensabil pentru supravietuire, deoarece apare doar daca individul este constient de pericol.

In spatele fiecarei frici este un adevar care trebuie sa iasa la iveala, iar solutia pentru a invinge frica este curajul. Frica poate fi invinsa doar daca este constientizata. A constientiza si accepta frica inseamna a gasi puterea interioara pentru schimbare.

Deasemeni frica nu trebuie inhibata alergend mereu de ea, prin construirea unor sisteme de aparare si evitare a oricaror actiuni, evenimente, intalniri care ar putea duce la aparitia unui sentiment de nesiguranta.

Inca de mic, copilul trebuie incurajat sa-si infrunte temerile prin contactul direct cu diverse situatii pentru a evita ca acesta sa se autoizoleze sau sa depinda de adult.

Daca lasam frica sa puna stapanire pe viata noastra inseamna ca de fapt nu acceptam sa traim in prezent, ci ramanem ancorati in trecut in evenimentele vechi din mintea noastra. Adesea se intampla ca adultul sa transfere constient sau inconstient fricile sale in viata copilului sau incercand permanent sa construiasca un zid de protectie care ingradeste setea de explorare si inhiba orice nevoie de cunostere.

Echipa PAPILLON CLINIQUE incurajeaza copilul si familia acestuia sa exploreze, sa gaseasca resursele interioare pentru a gasi solutii in situatii noi, sa accepte esecul si schimbarea ca provocari si pasi in dezvoltarea fiecaruia.

Autor: Iren A. IONITA – Manager PAPILLON MEDICAL

Citește și: Terapia de recuperare interdiciplinară a copiilor cu CES